Dietetyczne na lato

 

Latem bardzo często mamy ochotę na lekką i pożywną przekąskę. Wówczas zamiast sięgać po słodkiego batonika, warto przygotować pełnowartościową dietetyczną sałatkę, którą będą mogli zajadać się zarówno dorośli, jak i dzieci.

Najprostszą i chyba najbardziej znaną dietetyczną sałatką na lato jest sałatka grecka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować jedną małą sałatę, jedną marchewkę (może być pokrojona lub starta na drobne wiórki), zielone oliwki, sto gramów sera feta, jednego ogórka oraz jednego dojrzałego pomidora.

Sałatę myjemy, a następnie delikatnie rozrywamy ją palcami na mniejsze części. Pomidora, ogórka oraz ser kroimy w niedużą kostkę, po czym przekładamy wszystkie składniki do szklanej salaterki. Dodajemy oliwki oraz startą marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka grecka idealnie smakuje podana z ryżowym pieczywem. Takie danie będzie stanowiło świetną przekąskę nawet w najbardziej upalne dni.

Smaczną i dietetyczną sałatką na lato może być również sałatka z zielonych pomidorów. Składniki do jej przygotowania są następujące: pęczek białych szparagów, dwa pomidory, szczypta soli morskiej, łyżeczka soku z cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek oraz drobno posiekany szczypiorek.

Szparagi należy obrać i obciąć ich końcówki, a następnie gotować w rondlu w lekko osolonej wodzie przez około dziesięć minut. Kiedy ostygną kroimy je w niewielkie kawałki i układamy w salaterce. Pomidory kroimy na plasterki, przykrywamy nimi szparagi. W oddzielnej miseczce sporządzamy sos: mieszamy sok z cytryny z oliwą i solą. Sosem polewamy sałatkę (tuż przed podaniem), po wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Latem z całą pewnością doskonale sprawdzi się także orzeźwiająca sałatka z rukoli. Do jej przygotowania jest potrzebne: dziesięć dekagramów rukoli, pięćdziesiąt gramów twarogu, czterdzieści gramów oliwek (mogą być nadziewane papryką lub migdałami), sok z cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: sól i pieprz.

Rukolę należy umyć, osuszyć, a następnie przełożyć do dużej miski. Twaróg ostrożnie kroimy w kostkę, rozkładamy na liściach rukoli. Oliwki odsączamy, dodajemy do sałatki. Całość polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Sałatkę dodatkowo można posypać startą skórką z cytryny.

Zarówno sałatka grecka, jak i sałatka z zielonych pomidorów może pojawić się także na różnych przyjęciach. Takie dania świetnie sprawdzą się chociażby na domówkę, ale można je serwować również na różnych imprezach okolicznościowych.